Hej och välkommen!

Jag som har kennel Clurotts heter Marie och jag har varit intresserad av djur, främst hundar under hela mitt liv.
Farfars och pappas jakthundar (jämthundar och gråhund) fick ställa upp på det mesta och lite senare även mosters hundar.

Mina föräldrar skaffade sin första hund, en gråhund, när jag var tre år och sedan har det alltid funnits minst en hund i mitt liv på något sätt.

Redan tidigt var jag också intresserad av avel och arv, hur man ärver och vad man ärver. Jag har läst en del genetik på högskolan och jag tycker det är otroligt intressant! Så att jag skulle föda upp hundar är ingenting som gjort någon förvånad, det är nog snarare att det som förvånat är att det tog så långtid innan den första kullen såg sitt ljus.

Stoffe på jakt

Den första "egna" hunden var en border collie, han var tänkt att användas som vallhund då mina dåvarande svärföräldrar hade får och vi hjälpte till mycket med fårskötseln. Tyvärr var det en för hård hund och jag/vi hade inte tillräckligt bra kunskap för att kunna guida honom rätt i arbetet.

Jag tror att just uppväxten med jakthundar och sedan förmånen att se border collies i arbete gjort att jag gillar när hundar får jobba och jobba med det de engång avlades för. Och då är vi tillbaka i arvet igen... Och om jag kan ge hundarna i mitt liv lite extra lycka genom att träna på detta så ställer jag självklart upp!

Runt 2000 så började jag få upp ögonen för bruksprov och lydnad och jag läste på en del i ämnet. Så började jag fundera över rasval för nästa hund, som jag då tänkte arbeta med.
Nu har ju inte utseendet någon betydelse, men jag skulle ljuga om jag sa att det inte hade det vid val av ras. Min plan var att läsa på så mycket jag kunde om rasen, sätta mig in i olika linjer och se vad jag kunde hitta. Tidsplanen var att skaffa en hund inom 1-2 år och jag skulle då ha tid att spara ihop pengar till en också.

Genom en vän så fick jag redan under hösten kontakt med en uppfödare och där fanns en tik på foder till mig och vips så hade jag en rottweiler!
Tanija, Noddie's Cruella Best In Black, gjorde mig helt såld på rasen. Hon var en riktig arbetsnarkoman, var förarvek, men jag kunde göra misstag och få till det tillsist. Hon blev viltspår champion, tog 2 cert på utställning, GK elitklass spår, uppflyttad HKL sök och startad i lydnadsklass 3.
Tanija var den som gjorde att jag fick upp ögonen för rottweilern och att jag fastnade för bruksprov och att arbeta med min hund!
Tanija fick två kullar hos uppfödaren, men tyvärr ingen hos mig.

Tanija och Siri leker i vattnet

I januari 2005 så kom rottweiler nummer två in i huset. Deminas Siri. Siri var en myspropp i jämförelse med Tanija och en otroligt snäll hund. Hon var snäll med allt och alla, och otroligt duktig på att läsa av signaler hos både hund och människa. Jag vet inte hur många rottisrädda hon botade.
Siri hade nog trivts bäst som en aktiv gårdshund, men hon tävlades i lydnadsklass 2 och blev GK i högreklass spår innan hon blev sjukpensionär.

2009 fick sonen sin första egna hund, en clumber spaniel. Jag skulle egentligen inte ha någon spaniel, men man kan ju inte ge ett barn en rottis att arbeta med och spaniels är ju trevliga hundar som hänger med på det mesta!
Så våren 2009 kom hon inklampandes, rakt in i mitt hjärta, med sina stora tassar och långa öron, Bira. Eller TJH(FM) LPI RLD N RLD F RLD A SE U(U)CH Merrows Colosseum som hon hette i stamtavlan.

Bira undrar vad som är på gång

Hon var sonens hund och han tränade och tävlade henne. Jag tjuvlånade henne som tjänstehund och när han flyttade hemifrån så blev hon min tävlingshund. 2015 fick Bira en valpkull, Clurotts A-kull.

Hösten 2009 kom även rottweilern Lizza in i huset.

2014 kom min första egna clumber, Cider, Sugarloaf Wirral.

När Bira fick sin valpkull så valde jag att behålla en, Allis, Clurotts Amber Ale.

De tre sista kan ni läsa mer om under hundarna

Kontaktuppgifter

© Marie Löfqvist