Clurotts kennel

Clurotts första valpkull såg dagens ljus i februari 2015. Det var en kull clumber spanielvalpar. 2 hanar och 3 tikar.

Jag gjorde ett par försök att få valpar på min första rottweilertik, men hon fick inga valpar hos mig. Jag har sedan inte haft någon rottweilertik som hållit måttet och jag har därför avstått från att gå vidare med dem.

Att avla på en liten ras som clumber spanieln gör att man får göra väldigt många avsteg från det man egentligen vill göra.
Min dröm är att avla på hundar med A- och B-höfter eller möjligen C, om resten av kullen är friröntgade. Jag skulle vilja använda hundar där alla, eller nästan alla hundar i kullen är röntgade.
Tyvärr ser det inte ut så då det vanliga är att endast ett fåtal valpar i varje kull röntgas och jag tycker det är väldigt svårt att veta vad man går vidare med ledmässigt då.

Allis tränar apportering

Jag tror att en hög inavelsgrad är boven bakom mycket. Hög inavelsgrad påverkar leder och övrig hälsa ganska mycket. Tyvärr är det nästan omöjligt att avla på 0% och jag tror att vi även får acceptera enstaka kullar med mycket hög inavelsgrad.
Jag tror dock att det är viktigt att undvika att använda samma hane till för många kullar. Där målar man in sig i ett hörn som är svårt att komma ut från.

Min dröm är att fler clumber spanielägare gör BPH med sina hundar. Många individer har problem med tillgängligheten och för att förbättra detta så tycker jag att BPH är ett viktigt verktyg. Alla har olika uppfattning om vad som är bra och vad som är sämre, med en mentalbeskrivning så kan man se hur det ser ut och kombinera starkare mentalitet med de lite sämre.

Detta är inte menat som någon pekpinne eller "så här ska alla göra", det är bara de tankar som jag har och vad som är viktigt för mig.
Och jag tror att det viktigaste av allt är att få kvar så många individer som möjligt i rasen, att skapa en bredd. Det gör också att vi måste nå ut med rasen till fler, gärna till den "vanliga familjen", för de är otroligt trevliga familjehundar.

Är min avel perfekt då? Nej, definitivt inte. Det finns massor med saker som jag vill förändra och förbättra. Jag hoppas att jag för varje kull kommer ett steg närmare mitt mål.
En sund, glad och arbetsvillig clumber spaniel, med en gnutta skönhet inblandad och med ett hjärta av guld!

Kontaktuppgifter

Är du intresserad av valp från Clurotts?

© Marie Löfqvist